Viimeksi julkaistu 8.5.2024 13.51

Valiokunnan mietintö TrVM 4/2024 vp K 7/2024 vp Tarkastusvaliokunta Eduskunnan tilintarkastajien tilintarkastuskertomus eduskunnan tilinpäätöksestä, toimintakertomuksesta ja kirjanpidosta sekä hallinnosta vuodelta 2023

JOHDANTO

Vireilletulo

Eduskunnan tilintarkastajien tilintarkastuskertomus eduskunnan tilinpäätöksestä, toimintakertomuksesta ja kirjanpidosta sekä hallinnosta vuodelta 2023 (K 7/2024 vp): Asia on saapunut tarkastusvaliokuntaan mietinnön antamista varten. 

Asiantuntijat

Valiokunta on kuullut: 

  • puheenjohtaja Veijo Niemi 
    Eduskunnan tilintarkastajat
  • HT Pasi Hartikainen 
    BDO Oy
  • eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio 
    eduskunnan kanslia
  • tarkastuspäällikkö Erkki Kurikka 
    eduskunnan kanslia

VALIOKUNNAN PERUSTELUT

Eduskunnan tilintarkastajien eduskunnan tilinpäätöksestä, toimintakertomuksesta, kirjanpidosta ja hallinnosta vuodelta 2023 antaman tilintarkastuskertomuksen johdosta tarkastusvaliokunta toteaa, että tilintarkastus on suoritettu hyvän tilintarkastustavan mukaisesti. Hyvä tilintarkastustapa edellyttää, että tilintarkastuksella hankitaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä tai toimintakertomuksessa olennaista virheellisyyttä ja siitä, onko eduskunnan hallintojohtaja syyllistynyt tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus eduskuntaa kohtaan, taikka rikkonut Valtiokonttorin määräyksiä, talousarvioasetusta tai eduskunnan tilisääntöä. Hallinnon tarkastuksessa on selvitetty kansliatoimikunnan ja eduskunnan kanslian toiminnan lainmukaisuutta. 

Eduskunnalle (pois lukien Ulkopoliittisen instituutin ja Valtiontalouden tarkastusviraston määrärahat) myönnettiin määrärahoja kaikkiaan 114,5 miljoonaa euroa. Talousarviokirjanpidon mukaan vuonna 2023 myönnetyistä määrärahoista käytettiin 113,1 miljoonaa euroa. Eduskunnan tietohallinnon investointien vuonna 2023 käytettävissä ollut määräraha oli 8,6 miljoonaa euroa. Tilikauden aikana tästä käytettiin 4,76 miljoonaa euroa. Määrärahaa siirtyi 3,85 miljoonaa euroa tilivuodelle 2024. 

Eduskunnan talousarvioon varatut määrärahat ylittyivät kansanedustajien toimintamenojen, eduskunnan kanslian toimintamenojen ja eduskuntaryhmien avustajatuen osalta. Kansanedustajien toimintamenot ylittyivät 143 379 euroa. Ylityksen syynä oli kansanedustajien palkkioiden korotus vaalikauden alusta lukien 7,9 prosentilla, mitä ei ollut talousarviossa huomioitu. Eduskunnan kanslian toimintamenot ylittyivät 1,79 miljoonaa euroa. Ylitys johtui turvallisuusympäristön muutoksen myötä toteutetuista rakennushankkeista, joihin ei ollut talousarviossa varauduttu. Eduskuntaryhmien avustajatuki ylittyi 590 218 euroa. Ylityksen syinä olivat yhä useamman kansanedustajan siirtyminen avustajapalveluiden osalta ryhmäkansliamalliin vuoden 2023 aikana sekä avustajatuen korotukset vuonna 2023. Avustajatuen korotusten taustalla oli kansanedustajien avustajien palkankorotus 1.5.2023 sekä myös muiden kompensaatioerien (luontoisedut, hallinnollisten kulujen kompensaatio) kasvu. Vuoden 2023 alussa ryhmäkansliamallin piirissä oli 132 kansanedustajaa ja vuoden lopussa 140. Siirtymät ryhmäkansliamalliin ovat vastaavasti vähentäneet kanslian toimintamenoista maksettavia avustajamenoja. Kansliatoimikunta hyväksyi määrärahojen ylitykset sekä käsitteli niiden syyt kokouksessaan 8.2.2024. 

Eduskunnan toiminnan kulut vuonna 2023 olivat yhteensä 98,9 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 5,2 prosenttia. Suurimmat kuluerät olivat henkilöstökulut 62,5 miljoonaa euroa (kasvua 5,9 prosenttia) sekä palvelujen ostot 14,4 miljoonaa euroa (kasvua 9,0 prosenttia). 

Joka toinen vuosi eduskunnan kansliassa tehtävä VMBaro-työtyytyväisyyskysely toteutettiin keväällä 2023. Kyselyn kokonaisvastausprosentti oli 84. Kyselyn tulosten mukaan työtyytyväisyys eduskunnan kansliassa on pysynyt hyvällä tasolla. Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että kyselyssä tuli ilmi huomattavan paljon epäasiallista käytöstä ja häirintää koskevia tapauksia. Epäasialliseen käytökseen ja häirintään puuttumiseksi on eduskunnan kansliassa käynnistynyt vuonna 2024 hyvää työkäytöstä edistävä Seis!-kampanja. Kampanjan yhteydessä on muun muassa uudistettu asiaan liittyvä ohjeistus ja otettu käyttöön sähköinen ilmoituskanava sekä järjestetty työpajoja kanslian henkilökunnalle. Epäasiallisen kohtelun ja häirinnän estäminen sekä hyvän työkäytöksen edistäminen ovat työhyvinvoinnin kehittämistavoitteina eduskunnan kansliassa vuosina 2024—2025. Valiokunta pitää erittäin hyvänä, että kansliassa on ryhdytty edellä mainittuihin toimenpiteisiin epäasiallisen kohtelun ja häirinnän estämiseksi ja painottaa, että toimenpiteiden vaikuttavuutta tulee myös seurata. 

Valiokunta toteaa, että eduskunnan tilintarkastajien lausunnon mukaan tilinpäätös ja toimintakertomus antavat eduskunnan tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista koskevien säännösten mukaisesti oikeat ja riittävät tiedot eduskunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot ovat ristiriidattomia. 

VALIOKUNNAN PÄÄTÖSEHDOTUS

Tarkastusvaliokunnan päätösehdotus:

Eduskunta hyväksyy kannanoton kertomuksen K 7/2024 vp johdosta. 

Valiokunnan kannanottoehdotus

Eduskunnalla ei ole huomautettavaa kertomuksen johdosta. 
Helsingissä 8.5.2024 

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

puheenjohtaja 
Johanna Ojala-Niemelä sd 
 
varapuheenjohtaja 
Veijo Niemi ps 
 
jäsen 
Janne Jukkola kok 
 
jäsen 
Arja Juvonen ps 
 
jäsen 
Teemu Kinnari kok 
 
jäsen 
Antti Kurvinen kesk 
 
jäsen 
Aki Lindén sd 
 
jäsen 
Ville Merinen sd 
 

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

erityisasiantuntija 
Anne Kalliomäki