Viimeksi julkaistu 3.4.2025 13.54

Valiokunnan mietintö TyVM 3/2025 vp HE 198/2024 vp Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta (HE 198/2024 vp): Asia on saapunut työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan mietinnön antamista varten. 

Eduskunta-aloite

Esityksen yhteydessä valiokunta on käsitellyt seuraavan aloitteen: 

Lakialoite
 LA 25/2023 vp Lauri Lyly ym. Lakialoite laiksi yhteistoimintalain 2 §:n muuttamisesta

Asiantuntijat

Valiokunta on kuullut: 

  • johtava asiantuntija Elli Nieminen 
    työ- ja elinkeinoministeriö
  • hallitusneuvos Nico Steiner 
    työ- ja elinkeinoministeriö
  • yhteistoiminta-asiamies Joel Salminen 
    yhteistoiminta-asiamiehen toimisto
  • HR Business partner Olli Heinonen 
    Nokian Renkaat Oyj
  • pääluottamushenkilö, Development Engineer Jyrki Hietasaari 
    Nokian Renkaat Oyj
  • juristi Samuli Hiilesniemi 
    Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
  • juristi Sanna Rantala 
    STTK ry
  • lakiasiainjohtaja Markus Äimälä 
    Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry
  • asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg 
    Suomen Yrittäjät ry
  • lakiasiainpäällikkö Patrik Stenholm 
    Ammattiliitto Pro ry
  • lakimies Maria Jauhiainen 
    Insinööriliitto IL ry
  • johtava asiantuntija Antti Vaaja 
    Kaupan liitto ry
  • työmarkkinajohtaja Olli Varmo 
    Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
  • juristi Sanna Mannonen 
    Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
  • työmarkkinajohtaja Minna Ääri 
    Palvelualojen työnantajat PALTA ry
  • johtaja Mika Lallo 
    Teknologiateollisuus ry
  • oikeudellisen yksikön päällikkö Anna Tapio 
    Teollisuusliitto ry
  • professori Ulla Liukkunen 

Valiokunta on saanut kirjallisen lausunnon: 

  • tasa-arvovaltuutetun toimisto
  • Espoo-Kauniainen työllisyysalue
  • Tampereen seudun työllisyysalue
  • Akava ry
  • luottamusmies Anne-Maarit Mäkitaro 
    Labsystems Diagnostics Oy
  • Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Valiokunta on saanut ilmoituksen, ei lausuttavaa: 

  • yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto

HALLITUKSEN ESITYS JA EDUSKUNTA-ALOITE

Hallituksen esitys

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteistoimintalakia. 

Esityksen mukaan yhteistoimintalain soveltamisalaa koskeva raja nostettaisiin säännöllisesti vähintään 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin. Laissa säädettäisiin kuitenkin tietyistä kevennettyä vuoropuhelua ja muutosneuvotteluita koskevista velvoitteista työnantajille, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä säännöllisesti olisi 20—49. Lisäksi säännöksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sovellettaisiin edelleen kaikkiin säännöllisesti vähintään 20 työntekijää työllistäviin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin. 

Jatkuvan vuoropuhelun toimintaperiaate säilytettäisiin myös pienemmissä säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävissä yrityksissä tai yhteisöissä. Työnantajan olisi luotava työpaikkakohtaiset käytännöt säännönmukaisen jatkuvan vuoropuhelun käymiseksi. Vuoropuhelun kohteet sekä toteutustavat määriteltäisiin yrityksessä tai yhteisössä tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla. Työnantaja kävisi vuoropuhelua henkilöstön edustajan kanssa, jolleivat työnantaja ja henkilöstön edustaja sopisi, että vuoropuhelu käytäisiin henkilöstön kanssa yhdessä. Siltä osin kuin henkilöstöllä ei olisi edustajaa, työnantaja kävisi vuoropuhelua henkilöstön kanssa yhdessä. 

Lisäksi työnantajan, jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti olisi 20—49 työntekijää, tulisi jatkossakin käydä muutosneuvottelut silloin, kun työnantaja harkitsisi 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista tuotannollisella tai taloudellisella perusteella tai lomauttamista taloudellisella tai tuotannollisella irtisanomisperusteella. Muutosneuvotteluvelvoite pienemmissä 20—49 työntekijän yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä ei koskisi työnantajan harkitsemia lomautuksia työn tai työnantajan työn tarjoamisen edellytysten tilapäisen vähentymisen perusteella.  

Uutena asiana säädettäisiin työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta. Jos työnantaja olisi antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, tällaisilla perusteilla irtisanotun työntekijän työsopimus ei saisi päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle olisi kulunut 30 päivää.  

Työvoiman käytön vähentämistä koskevien muutosneuvotteluiden neuvotteluaikoja lyhennettäisiin puolella. Muutosneuvotteluiden laissa säädetty vähimmäiskesto olisi neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja henkilöstömäärästä riippuen joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää. 

Esitys liittyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan.  

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2025. 

Lakialoite

Lakialoitteessa LA 25/2023 vp esitetään muutettavaksi yhteistoimintalain (1333/2021) 2 §:ää niin, että henkilöstön edustusta koskevan lain 5 luvun soveltamisen alarajaa laskettaisiin. Tällä hetkellä yhteistoimintalain 5 lukua sovelletaan suomalaiseen osakeyhtiöön, osuuskuntaan ja muuhun taloudelliseen yhdistykseen, vakuutusyhtiöön, liikepankkiin, osuuspankkiin sekä säästöpankkiin, jonka työsuhteessa olevan henkilöstön määrä Suomessa säännöllisesti on vähintään 150. Lakialoitteessa esitetään, että 5 luku tulisi sovellettavaksi, kun tällaisen henkilöstön määrä on vähintään 25. 

VALIOKUNNAN YLEISPERUSTELUT

Yleistä

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutoksia yhteistoimintalakiin (1333/2021). Muutokset perustuvat pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan, jonka mukaan hallitus nostaa yhteistoimintalain soveltamisalan EU-säännösten mahdollistamalle tasolle, 50 työntekijää säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin. Lisäksi yhteistoimintalain vaatimuksia muutosneuvottelujen vähimmäisajoista lyhennetään puolella. Toimet ovat osa hallitusohjelman tavoitetta uudistaa työelämän lainsäädäntöä työllistämisen esteiden purkamiseksi ja erityisesti pk-yritysten toimintaedellytysten vahvistamiseksi. 

Hallituksen esityksessä ehdotetaan toteutettavaksi nämä muutokset eräin tarkennuksin. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta katsoo, että muutokset tukevat pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia sopeuttaa toimintaansa muuttuvissa olosuhteissa ja vähentävät niiden hallinnollista taakkaa. Valiokunta puoltaa lakiehdotuksen hyväksymistä teknisin muutoksin ja jäljempänä esitettävin huomioin. 

Soveltamisala

Esityksen mukaan yhteistoimintalakia sovelletaan taloudellista toimintaa harjoittaviin yrityksiin ja yhteisöihin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 50. Nykyinen soveltamisalan raja on 20 työntekijää. 

Soveltamisalaan ehdotetaan eräitä poikkeuksia. Esityksen mukaan 20—49 työntekijää säännöllisesti työllistäviin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin sovelletaan uutta 7 a §:ää kevennetystä vuoropuhelusta, uutta 16 a §:ää työnantajan velvollisuudesta käydä muutosneuvottelut eräissä tapauksissa, 4 lukua liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sekä 5 §:ää henkilöstön edustamisesta. Lain 6 lukua sovelletaan, kun kyse on jostakin edellä mainitusta soveltamistilanteesta. Esityksessä ei ehdoteta muutoksia henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa koskevien säännösten soveltamisalaan, joten kyseisten säännösten soveltamisen rajana säilyy säännöllisesti 150 työsuhteessa Suomessa olevaa henkilöä. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisissa on sekä kannatettu että vastustettu ehdotettua soveltamisalan nostoa. Ehdotettua soveltamisalaa on myös pidetty jokseenkin vaikeaselkoisena. Työnantajia edustavat asiantuntijatahot ovat tuoneet esiin, ettei soveltamisalassa ole hyödynnetty kaikkia EU-oikeuden sallimia lievennyksiä, kun taas eräissä muissa lausunnoissa ehdotettua soveltamisalaa on pidetty osin EU-sääntelyn vastaisena. Kuulemisessa on myös tuotu esiin, että yhteistoimintalain velvoitteiden sitomisesta työntekijämäärään aiheutuu käytännön haasteita, jos yritys kasvaa nopeasti. 

Hallituksen esityksen mukaan vuonna 2022 Suomessa oli 6 380 yritystä, jotka työllistivät 20— 49 työntekijää. Näissä yrityksissä työskenteli yhteensä 191 367 työntekijää. Hallituksen esityksessä arvioidaan, että muutosneuvotteluvelvoitteen piiriin jää tässä kokoluokassa 119 ja velvoitteen ulkopuolelle 950 tilannetta vuodessa vuoden 2022 muutosneuvottelumäärien perusteella. Esityksessä todetaan, että muutosten seurauksena jatkossa muutosneuvotteluja ei juurikaan enää käytäisi 20—49 työntekijää työllistävissä yrityksissä. Hallituksen esityksen mukaan tämä tarkoittaisi noin 2,3 miljoonan euron hallinnollisen taakan poistumista. Lisäksi soveltamisalan nosto vuoropuheluvelvoitteen osalta keventäisi esityksen mukaan hallinnollisia kustannuksia noin 5,7 miljoonan euron verran. 

Hallituksen esityksessä on tehty selkoa ehdotettujen muutosten suhteesta muun muassa EU:n yhteistoimintamenettelydirektiiviin (2002/14/EY), joukkovähentämisdirektiiviin (98/59/EY) ja liikkeenluovutusdirektiiviin (2001/23/EY). Työ- ja elinkeinoministeriö on lisäksi työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle antamassaan vastineessa tarkentanut esityksen suhdetta EU-oikeuteen ja vastannut asiantuntijalausunnoissa esitettyihin näkemyksiin, joiden mukaan esityksen soveltamisala on yhteistoimintamenettelydirektiivin heikentämiskiellon vastainen ja joukkovähentämisdirektiivin sanamuodon vastainen. 

Heikentämiskiellon osalta ministeriö viittaa vastineessaan hallituksen esitykseen ja käsittelee arvioinnin kannalta merkityksellistä oikeustapausta. Johtopäätöksenään ministeriö toteaa, että täytäntöönpanosta erillisen tavoitteen vuoksi heikentämiskielto ei sen näkemyksen mukaan estä tekemästä direktiivin soveltamisalalla muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön direktiivin antaman liikkumavaran puitteissa. 

Vastineessaan ministeriö on vastannut myös eräässä asiantuntijalausunnossa esitettyyn näkemykseen, jonka mukaan soveltamisalasäännöksessä käytetty määre ”säännöllisesti” on ristiriidasta joukkovähentämisdirektiivin 1 artiklan 1 kohdan a) alakohdan ii) alakohdan kanssa. Näkemyksen mukaan direktiivi ei mahdollista sellaista rajausta, että ii) alakohdan sääntö asetettaisiin koskemaan ”säännöllisesti” 20—49 työntekijää työllistäviä yrityksiä, vaan se koskee sanamuotonsa mukaan yritystä sen tavallisesta työntekijöiden määrästä riippumatta. 

Ministeriön näkemyksen mukaan mainittua joukkovähentämisdirektiivin artiklaa on mahdollista tulkita kahdella tapaa: kuten hallituksen esityksessä ja kuten valiokunnan saamassa asiantuntijalausunnossa. Ministeriö toteaa, ettei direktiivin tulkinta tältä osin ole selvä. Työ- ja elinkeinoministeriö toteaa myös, että määrettä ”säännöllisesti” on vakiintuneesti käytetty yhteistoimintalain soveltamisalarajan mukaisen työnantajan henkilöstömäärän laskennassa. Määrettä ”säännöllinen” käytetään siis koko lain soveltamisalaa koskevan 2 §:n sanamuodossa, joka on merkityksellinen myös asiantuntijalausunnossa esille nostetun kysymyksenasettelun kannalta. Jos lain soveltamisalaa koskeva säännös ja vastaavasti ehdotettu 16 a § muutettaisiin 20—49 työntekijän yritysten osalta siten, että säännöksissä oleva maininta ”säännöllisesti” poistettaisiin, yhteistoimintalain soveltamisala määrittyisi erikokoisten yritysten osalta eri tavoin. Ministeriön näkemyksen mukaan yhteistoimintalain soveltamisalasääntelyn tulee olla yhteneväinen henkilöstömäärältään eri kokoluokan yritysten osalta sääntelyn johdonmukaisuuden vuoksi. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kannattaa soveltamisalan nostoa EU-sääntelyn mahdollistamalle tasolle ja sen myötä hallinnollisen taakan merkittävää keventämistä pienissä yrityksissä. Valiokunta yhtyy asiantuntijalausunnoissa toistuneeseen näkemykseen, että ehdotettu soveltamisala on jokseenkin vaikeaselkoinen. Sääntelyn vaikeaselkoisuus sekä velvoitteiden porrastaminen työsuhteessa olevien henkilöiden määrän mukaan ovat omiaan vaikeuttamaan lain soveltamista työpaikoilla. 

Valiokunta toteaa vaikeaselkoisuuden johtuvan yhteistoimintalain taustalla vaikuttavien useiden eri EU-direktiivien vaatimusten yhteensovittamisesta esityksen tavoitteiden kanssa. Saamiensa asiantuntijalausuntojen perusteella valiokunta toteaa myös, etteivät EU-sääntelyn asettamat soveltamisalan rajat ole kaikilta osin selviä. Valiokunta pitää sääntelyn sujuvoittamisen ja yritysten hallinnollisen taakan keventämisen kannalta perusteltuna, että ehdotetun soveltamisalasäännöksen toimivuutta seurataan tarkasti ja että EU-sääntelystä johtuvia vaatimuksia arvioidaan tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan uudelleen. 

Muutosneuvottelujen vähimmäiskestot

Esityksessä muutosneuvottelujen vähimmäiskestot ehdotetaan puolitettaviksi. Esityksen mukaan vähimmäisajat muutetaan nykyisestä kuudesta viikosta kolmeen viikkoon ja 14 päivästä seitsemään päivään. Hallituksen esityksessä arvioidaan, että neuvotteluajan puolittaminen ja osittainen poistuminen 20—49 työntekijää työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä tarkoittaa enintään 61 miljoonan euron säästöä. Säästöstä noin 40 prosenttia tulee irtisanomisneuvotteluaikojen lyhentämisestä ja noin 60 prosenttia lomautuksia koskevien neuvotteluaikojen lyhentämisestä. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisissa vähimmäiskestojen puolittaminen on jakanut näkemyksiä. Neuvotteluaikojen lyhentämisellä on nähty olevan laajat vaikutukset, koska muutos koskee kaikkia yhteistoimintalain soveltamisen piirissä olevia yrityksiä. Työntekijöitä edustavat tahot ovat katsoneet neuvotteluaikojen lyhentämisen tarkoittavan käytännössä sitä, että työntekijöiden irtisanomisaika alkaa nopeammin ja näin ollen työntekijät menettävät palkkaa muutoksen vuoksi. Työntekijöitä edustavien tahojen näkemys on, ettei ehdotetuissa ajoissa ehditä käydä kunnollisia neuvotteluja vaan asiat jäävät nykyistä useammin riitaisiksi. Työnantajia edustavat tahot ovat puolestaan tuoneet esiin, että nykyiset neuvottelujen vähimmäiskestot hidastavat välttämättömiä sopeutustoimia. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta toteaa, ettei hallituksen esityksessä ehdoteta muutosta yhteistoimintalain 23 §:n 1 momentin säännökseen, jonka mukaan neuvotteluvelvoitteen täyttäminen edellyttää 3 luvussa säädettyjen menettelytapasäännösten noudattamista. Näin ollen neuvotteluvelvoitteen täyttäminen edellyttää jatkossakin, että 3 luvussa säädetyt vaatimukset, mukaan lukien muutosneuvotteluiden sisältöä koskevassa 20 §:ssä säädetyt vaatimukset, täyttyvät. Hallituksen esityksessä todetaan nimenomaisesti, että vaikka vähimmäisneuvotteluaika olisi seitsemän päivää, neuvotteluvelvoite ei täyty ennen kuin 3 luvussa säädetyt vaatimukset ovat täyttyneet. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta korostaa, että 23 §:n 2 momentissa säädetyt ajat ovat vähimmäisaikoja. Tarvittaessa neuvottelut kestävät pidempään, kunnes vaadittu sisältö saadaan käsiteltyä. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää neuvotteluaikojen lyhentämisen vaikutuksia merkittävinä. Yrityksille neuvotteluaikojen lyhenemisestä syntyvien säästöjen voidaan katsoa edistävän yritysten työllistämisedellytyksiä ja pienten yritysten toimintaedellytyksiä. Valiokunta toteaa myös, että yhteistoimintalaissa säädetyn neuvotteluvelvoitteen tarkoitus on käsitellä muutoksen perusteet, vaihtoehdot ja vaikutukset yhdessä työnantajan ja työntekijöiden kanssa. Sillä on näin ollen eri tarkoitus kuin irtisanomisajalla. 

Vuoropuhelu

Yhteistoimintalain 2 luvussa säädetään vuoropuhelusta yrityksen tai yhteisön toiminnan ja työyhteisön kehittämiseksi. Hallituksen esityksessä ehdotetaan jatkuvan vuoropuhelun toimintaperiaatteen säilyttämistä myös säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävissä yrityksissä tai yhteisöissä. Vuoropuhelua koskevia menettelytapoja ehdotetaan kuitenkin kevennettäviksi merkittävästi nykyisestä. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisissa on korostettu vuoropuhelun tärkeyttä. Näkemykset ovat eronneet sen suhteen, onko ehdotettu kevennetty vuoropuheluvelvoite ylipäätään tarpeen vai onko se liian väljä. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta yhtyy hallituksen esityksessä esitettyyn näkemykseen, jonka mukaan työnantajan ja henkilöstön välinen jatkuva vuoropuhelu luo edellytykset yrityksen tai yhteisön toiminnan kehittämiselle, henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien parantamiselle, yhteisen tilannekuvan muodostamiselle ja keskinäiselle luottamukselle. Valiokunta tunnistaa, että ehdotetut kevennetyt vaatimukset vuoropuhelulle 20—49 henkilöä säännöllisesti työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä ovat vähimmäistaso, jota monet kyseiseen kokoluokkaan kuuluvat yritykset noudattaisivat ilman sääntelyäkin. Toisaalta ne varmistavat, että kaikissa tämän kokoluokan yrityksissä käydään vähimmäistason vuoropuhelua työnantajan ja henkilöstön välillä. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta katsoo, että vuoropuhelun vähimmäistason turvaamiseksi ja siten paikallisen sopimisen mahdollistamiseksi ehdotettu kevennetyn vuoropuhelun velvoite on perusteltu. Valiokunta pitää tärkeänä, että kevennettyä vuoropuhelua koskevassa uudessa 7 a §:ssä jätetään liikkumavaraa toteuttaa vuoropuhelu kullekin työpaikalle parhaiten soveltuvalla tavalla. 

VALIOKUNNAN YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

Laki yhteistoimintalain muuttamisesta

38 §. Sopimisoikeus.

Pykälän 1 momentin loppuun on nyt käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä ehdotettu lisättäväksi ”taikka mitä 25 a §:ssä säädetään työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta”. Pykälää on muutettu hallituksen esityksen antamisen jälkeen osana paikallisen sopimisen edistämistä koskevia lainsäädäntömuutoksia (HE 85/2024 vp, laki 949/2024). Muutokset ovat tulleet voimaan 1.1.2025.  

Hallituksen esityksessä ehdotettu muutos on yhteensovitettava vuoden alussa voimaan tulleen muutoksen kanssa. Ehdotettu lisäys on tehtävä 38 §:n 1 momenttiin sellaisena kuin se on tällä hetkellä. Tämä huomioitaisiin myös lakiehdotuksen johtolauseessa. 

44 §. Hyvitys työntekijälle.

Voimassa olevassa pykälässä säädetään työnantajan velvollisuudesta maksaa tietyissä tilanteissa ja tietyin edellytyksin hyvitystä työntekijälle sekä hyvityksen suuruudesta. Hyvityksen enimmäismäärä on nykyisen, 1.1.2022 voimaan tulleen yhteistoimintalain 44 §:n 1 momentin mukaan 35 000 euroa.  

Työntekijälle maksettavan hyvityksen rahamäärän tarkistamisesta säädetään lain 45 §:ssä. Sen mukaan edellä 44 §:n 1 momentissa säädetyn hyvityksen enimmäismäärää tarkistetaan rahanarvon muutosta vastaavasti kolmivuotiskausittain valtioneuvoston asetuksella. Hyvityksen enimmäismäärää on sittemmin tarkistettu 19.12.2024 annetulla valtioneuvoston asetuksella 861/2024, joka tuli voimaan 1.1.2025. Vuoden 2025 alusta alkaen hyvityksen enimmäismäärä on siten ollut 40 160 euroa. 

Hallituksen esityksessä ehdotetaan pykälän 1 momentissa huomioitavaksi uusi 25 a §. Momenttia on lisäksi muutettava siten, että hyvityksen enimmäismäärä vastaa sen nykyistä, asetuksella muutettua enimmäismäärää, 40 160 euroa. 

Voimaantulo- ja siirtymäsäännös.

Voimaantulo- ja siirtymäsäännöksen 4 momenttiin tehtäisiin lakitekninen muutos. Maininta yhteistoimintalaista lakinumeroineen poistettaisiin ja korvattaisiin lyhyemmin sanalla ”lain”. 

Lakialoite LA 25/2023 vp

Hallintoedustuksen muutostarpeista on alkuvuodesta 2025 valmistunut selvityshenkilön raportti. Hallitus tarkastelee muutostarpeita ja kehittämisehdotuksia kokonaisuutena keväällä 2025. Lakialoite ehdotetaan hylättäväksi. 

VALIOKUNNAN PÄÄTÖSEHDOTUS

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan päätösehdotus:

Eduskunta hyväksyy muutettuna hallituksen esitykseen HE 198/2024 vp sisältyvän lakiehdotuksen. (Valiokunnan muutosehdotukset) Eduskunta hylkää lakialoitteeseen LA 25/2023 vp sisältyvän lakiehdotuksen. 

Valiokunnan muutosehdotukset

Laki yhteistoimintalain muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti  
muutetaan yhteistoimintalain (1333/2021) 2 §, 7 §:n 1 momentti, 12 §:n johdantokappale, 23 §, 38 §:n 1 momentti, 44 §:n 1 momentti ja 46 §:n 1 momentti,  
sellaisina kuin niistä ovat, 2 § osaksi laissa 572/2023 ja 38 §:n 1 momentti laissa Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi 494/2024 Muutosehdotus päättyy, sekä 
lisätään lakiin uusi 7 a, 16 a ja 25 a § seuraavasti:  
2 §  
Soveltamisala 
Tätä lakia sovelletaan taloudellista toimintaa harjoittaviin yrityksiin ja yhteisöihin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 50. Lakia sovelletaan myös sellaiseen elinkeinotoimintalain (565/2023) 1 §:n 2 momentin 3 kohdassa, luottolaitostoiminnasta annetun lain (610/2014) 1 luvun 13 §:ssä tai vakuutusyhtiölain (521/2008) 3 luvun 1 §:ssä tarkoitettuun sivuliikkeeseen, jossa työskentelevien työntekijöiden määrä säännöllisesti on vähintään 50. 
Edellä 1 momentissa mainittuihin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on 20—49, sovelletaan kuitenkin tämän lain:  
1) 7 a §:ää vuoropuhelun toteuttamisesta 20—49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä; 
2) 16 a §:ää työnantajan velvollisuudesta käydä muutosneuvottelut eräissä tapauksissa; 
3) 4 lukua liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta; sekä 
4) 5 §:ää henkilöstön edustamisesta sekä 6 lukua 1—3 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa. 
Tämän lain 5 lukua sovelletaan kuitenkin vain sellaiseen suomalaiseen osakeyhtiöön, osuuskuntaan ja muuhun taloudelliseen yhdistykseen, vakuutusyhtiöön, liikepankkiin, osuuspankkiin ja säästöpankkiin, jonka työsuhteessa olevan henkilöstön määrä Suomessa säännöllisesti on vähintään 150. 
7 §  
Vuoropuhelun toteuttaminen 
Vuoropuhelu toteutetaan työnantajan ja henkilöstön edustajan välisessä kokouksessa, jonka järjestelyistä vastaa työnantaja. Kokous on järjestettävä vähintään kerran kutakin neljännesvuotta kohden, jolleivat työnantaja ja henkilöstön edustaja toisin sovi. Jos vuoropuhelun kohteena oleva asia koskee yhtä useampaa henkilöstöryhmää, se tulee käsitellä kokouksessa kaikkien niiden henkilöstöryhmien edustajien kanssa, joita asia koskee. 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
7 a § 
Vuoropuhelun toteuttaminen 20—49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä 
Työnantajan, jonka palveluksessa työskentelevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on 20—49 työntekijää, on luotava työpaikkakohtaiset käytännöt yrityksessä tai yhteisössä säännönmukaisesti käytävälle vuoropuhelulle. Vuoropuhelun kohteet sekä toteutustavat määritellään yrityksessä tai yhteisössä tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla. Työnantaja käy vuoropuhelua 5 §:ssä tarkoitetun henkilöstön edustajan kanssa, jolleivat työnantaja ja henkilöstön edustaja sovi, että vuoropuhelu käydään henkilöstön kanssa yhdessä. Siltä osin kuin henkilöstöllä ei ole 5 §:ssä tarkoitettua edustajaa, työnantaja käy vuoropuhelua henkilöstön kanssa yhdessä. Vuoropuhelua koskevat käytännöt ja niissä tapahtuvat muutokset on kirjattava, ja työnantajan on tiedotettava niistä henkilöstölle.  
Jos työnantajan käsiteltävänä on 12 §:ssä tarkoitettuja asioita, työnantajan tulee käsitellä niitä osana tässä pykälässä säädettyä vuoropuhelua.  
12 § 
Muusta lainsäädännöstä johtuvat vuoropuhelussa käsiteltävät asiat 
Muusta lainsäädännöstä johtuvia 7 a §:n ja 8 §:n 6 kohdan mukaisessa vuoropuhelussa käsiteltäviä asioita ovat: 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
3 luku 
Muutosneuvottelut 
16 a § 
Työnantajan velvollisuus käydä muutosneuvottelut eräissä tapauksissa 
Työnantajan, jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä on säännöllisesti 20—49, on käytävä muutosneuvottelut silloin, kun työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taloudellisella tai tuotannollisella perusteella tai lomauttamista työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella. 
Velvollisuus käydä muutosneuvottelut 1 momentissa tarkoitetuista asioista ei koske työnantajaa, joka on asetettu konkurssiin tai määrätty selvitystilaan, tai luonnollisena henkilönä työnantajana toimineen kuolinpesän osakkaita silloin, kun he harkitsevat työsopimuksen irtisanomista työsopimuslain 7 luvun 8 §:n 2 momentin mukaisesti. 
Mitä 17—25 ja 25 a §:ssä säädetään työntekijöiden irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista koskevista muutosneuvotteluista, sovelletaan myös 1 momentissa tarkoitettuihin muutosneuvotteluihin. 
23 § 
Neuvotteluvelvoitteen täyttyminen 
Työnantajan on katsottava täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun muutosneuvottelut on käyty 16 §:ssä tarkoitetuista asioista tässä luvussa säädettyjä menettelytapasäännöksiä noudattaen lukuun ottamatta 25 a §:ssä tarkoitettua työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavaa aikaa.  
Jollei muutosneuvotteluissa toisin sovita, 16 §:n 1 momentissa tarkoitetuista asioista neuvoteltaessa neuvotteluvelvoitteen ei kuitenkaan voida katsoa täyttyneen ennen kuin neuvotteluiden aloittamisesta on kulunut kolme viikkoa. Jollei muutosneuvotteluissa toisin sovita, tämä neuvotteluaika on kuitenkin seitsemän päivää, jos: 
1) neuvottelut koskevat alle kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista;  
2) neuvottelut koskevat lomauttamista enintään 90 päiväksi;  
3) työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti alle 50;  
4) työnantaja on yrityksen saneerauksesta annetussa laissa (47/1993) tarkoitetun saneerausmenettelyn kohteena. 
25 a § 
Työvoimapalveluiden selvittämiselle varattava aika 
Jos työnantaja on antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, tällaisilla perusteilla irtisanotun työntekijän työsopimus ei saa päättyä ennen kuin 19 §:n 4 momentissa tarkoitetusta neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää. 
Edellä 1 momentissa tarkoitettua aikaa ei sovelleta tilanteessa, jossa työnantaja saa 17 §:n 3 momentin mukaisesti ratkaista asian ilman edeltäviä muutosneuvotteluita. 
38 § 
Sopimisoikeus 
Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi Työnantaja tai työnantajien yhdistys sekä työntekijöiden valtakunnallinen yhdistys tai tämän jäsenyhdistys Muutosehdotus päättyy voivat sopimuksin poiketa siitä, mitä 2 ja 3 luvussa säädetään. Sopimuksin ei voida kuitenkaan poiketa siitä, mitä 19 §:n 2 ja 4 momentissa säädetään neuvotteluesitykseen sisältyvistä tiedoista tai ilmoitusvelvollisuudesta työvoimaviranomaiselle siltä osin kuin säännökset koskevat vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista taikka mitä 25 a §:ssä säädetään työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta. 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
44 § 
Hyvitys työntekijälle 
Työnantaja, joka on irtisanonut, lomauttanut tai osa-aikaistanut työntekijän taikka yksipuolisesti muuttanut työntekijän työsopimuksen olennaista ehtoa jättäen tahallisesti tai huolimattomuudesta noudattamatta, mitä 17—23 tai 25 a §:ssä säädetään, on määrättävä maksamaan irtisanotulle, lomautetulle, osa-aikaistetulle tai työsopimuksen olennaisen ehdon muutoksen kohteena olevalle työntekijälle enintään Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi 40 160 Muutosehdotus päättyy euron suuruinen hyvitys. 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
46 § 
Rangaistussäännökset 
Työnantaja tai tämän edustaja, joka yhteistoiminta-asiamieheltä saadusta kehotuksesta huolimatta, tahallaan tai huolimattomuudesta 
1) laiminlyö järjestää 7 §:n 1 momentissa säädetyn vähimmäismäärän vuoropuhelukokouksia,  
2) laiminlyö järjestää 7 a §:ssä tarkoitetut työpaikkakohtaiset käytännöt yrityksessä tai yhteisössä säännönmukaisesti käytävälle vuoropuhelulle,  
3) laiminlyö käydä vuoropuhelua 8 §:ssä tarkoitetuista asioista, 
4) jättää laatimatta tai laiminlyö ylläpitää 9 §:ssä tarkoitetun työyhteisön kehittämissuunnitelman, 
5) jättää antamatta 10 §:ssä tarkoitettuja tarpeellisia tietoja vuoropuhelua varten, 
6) laiminlyö 11 §:n 1—3 momentissa tarkoitetut tiedonantovelvollisuutensa tai 
7) jättää ottamatta 13 §:n 2 momentissa tarkoitetun aloitteen käsiteltäväksi, 
on tuomittava, jollei tekoa ole pidettävä vähäisenä, yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta sakkoon.  
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaanpäivänäkuuta 20
Tämän lain voimaan tullessa säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävässä yrityksessä tai yhteisössä käsiteltyä tai käytössä olevaa 12 §:n mukaista asiaa ei tarvitse käsitellä 7 a §:n mukaisessa vuoropuhelussa siltä osin kuin se on käsitelty tai laadittu ennen lain voimaantuloa, ellei asiasta ole tehty tällä lailla muutettavan lain 13 §:ssä tarkoitettua aloitetta eikä uutta kokousta järjestetä ennen tämän lain voimaantuloa tai ellei muussa laissa toisin säädetä. 
Jos ennen tämän lain voimaantuloa säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävässä yrityksessä tai yhteisössä on tehty tällä lailla muutettavan lain 13 §:ssä tarkoitettu aloite vuoropuhelun käymiseksi, eikä asiaa käsitellä ennen tämän lain voimaantuloa, asia tulee käsitellä tämän lain 7 a §:n mukaisessa vuoropuhelussa. 
Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi Lain Muutosehdotus päättyy 2 luvussa tarkoitettu vuoropuhelu on säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä saatettava vastaamaan tämän lain 7 a §:ssä säädettyjä vaatimuksia kuuden kuukauden kuluessa tämän lain voimaantulosta. 
Jos ennen tämän lain voimaantuloa on annettu tällä lailla muutettavan lain 19 §:ssä tarkoitettu neuvotteluesitys, asianomaiseen menettelyyn sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. 
Jos säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävä työnantaja on ennen tämän lain voimaantuloa ratkaissut asian tällä lailla muutettavan lain 17 §:n 3 momentin mukaisesti ilman edeltäviä muutosneuvotteluita, työnantajan on käynnistettävä muutosneuvottelut tämän lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti. 
Ennen tämän lain voimaantuloa tehdyt irtisanomiset, osa-aikaistamiset tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuoliset muutokset taloudellisella tai tuotannollisella perusteella tai lomauttamiset työsopimuslain (55/2001) 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella otetaan huomioon tämän lain voimaantultua säännöllisesti 20—49 työntekijää työllistävässä yrityksessä, yhteisössä tai sivuliikkeessä 20 työntekijän raja-arvon laskennassa 90 päivän ajanjakson aikana harkittaessa tämän lain 16 a §:n mukaisen muutosneuvotteluvelvoitteen olemassaoloa. 
Tämän lain voimaan tullessa voimassa olevaa 38 §:ssä tarkoitettua sopimusta sovelletaan tämän lain estämättä sopimuksen voimassaolon päättymiseen saakka, jollei sopimusta muuteta sitä ennen. 
 Lakiehdotus päättyy 
Helsingissä 3.4.2025 

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

puheenjohtaja 
Saara-Sofia Sirén kok 
 
varapuheenjohtaja 
Lauri Lyly sd 
 
jäsen 
Miko Bergbom ps 
 
jäsen 
Fatim Diarra vihr 
 
jäsen 
Jessi Jokelainen vas (osittain) 
 
jäsen 
Tuomas Kettunen kesk 
 
jäsen 
Mikko Lundén ps 
 
jäsen 
Niina Malm sd 
 
jäsen 
Anders Norrback 
 
jäsen 
Olga Oinas-Panuma kesk 
 
jäsen 
Karoliina Partanen kok 
 
jäsen 
Mikko Polvinen ps 
 
jäsen 
Piritta Rantanen sd 
 
jäsen 
Tere Sammallahti kok 
 
jäsen 
Timo Suhonen sd 
 
jäsen 
Henrik Vuornos kok 
 
varajäsen 
Sara Seppänen ps (osittain) 
 

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos 
Meri Pensamo  
 

Vastalause

Perustelut

Yhteistoimintalakia uudistettiin kokonaisuudessaan vasta reilu kaksi vuotta sitten. Uusien käytäntöjen tiedottamisessa ja muotoutumisessa menee aikansa ennen kuin niistä tulee osa yrityksen arkea. Uutena käytäntönä yhteistoimintalakiin tuli velvollisuus käydä jatkuvaa vuoropuhelua henkilöstön kanssa. Jatkuvan vuoropuhelun tarkoituksena on edistää henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia asioissa, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan tai asemaa. Edellisten lakimuutosten mahdollisista hyödyistä ja haitoista yrityksille ja työntekijöille ei ole ehditty vielä tehdä tutkimusta eikä tätä koskevaa tietoa ole hallituksen esityksessä. Esitys ei siis riittävästi arvioi lain nykytilaa eikä ota huomioon esitettyjen muutosten mahdollisia sukupuolivaikutuksia.  

Hallitusohjelmansa mukaisesti Orpo-Purran hallitus yhteistoimintalain muuttamisella jatkaa edelleen yksipuolista työntekijöiden aseman heikentämisen linjaa. Esityksen mukaan yli 191 000 työntekijää ja noin 6 400 yritystä (20—49 henkilöä) putoavat pois YT-lain velvoittamasta yhteistoimintamenettelystä.  

Esityksen lyhyemmät neuvotteluajat koskevat kaikkia yrityksiä, joihin yhteistoimintalakia sovelletaan. Tämä muuttaa neuvottelutilanteita huonompaan suuntaan, joissa muutoksien, töiden järjestelyjen ja työsuhteiden käsittelyyn tarvittaisiin kunnolla neuvotteluaikaa, jotta perusteet, vaikutukset ja vaihtoehdot saadaan asiallisesti käsiteltyä. 

Yhteistoimintalain perusidea on, että vuorovaikutusta tehdään systemaattisesti ja säännöllisesti henkilöstön kanssa. Muutosneuvotteluita on verrattain harvoin verrattuna muihin yhteistoimintalain mukaan käsiteltäviin asioihin. Muutosneuvotteluissa irtisanottaville työntekijöille on aina kyse taloudellisesti palkanmenetyksistä, varsinkin nyt kun neuvotteluaikoja lyhennetään puoleen aiemmasta. Lisäksi kyse on inhimillisestä huolesta, jonka nopea ja odottamaton muutos taloudelliseen tilanteeseen tuo.  

Esitetyt muutokset yhteistoimintalakiin hyödyttävät ainoastaan työnantajia, kun palkkakustannukset pienenevät. Työntekijöille muutokset ovat ainoastaan heikennyksiä. Kaiken kaikkiaan muutokset heikentävät yhteistoimintamenettelyn tarkoitusta. 

Lyhennetyt neuvotteluajat

Lyhennetyt neuvotteluajat, jotka nyt puolitetaan seitsemään päivään ja kolmeen viikkoon, tarkoittavat käytännössä, ettei sisältöneuvotteluja pystytä käymään kunnolla. Muutosneuvottelut jäävät kiireessä pintapuolisiksi ja vajaiksi. Lyhennetyillä neuvotteluajoilla ei pystytä kunnolla informoimaan henkilöstöä ja eikä neuvottelemaan henkilöstönedustajien kanssa perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista. Erityisen tärkeää on, että henkilöstön edustajalla olisi aikaa käydä läpi ja etsiä vaihtoehtoja henkilöstön kanssa. Asialliset ja perusteelliset neuvottelut pitävät sisällään hyvät taustatiedot, lisäselvitysmahdollisuudet ja laskelmat. Myös riittävät valmistautumisajat osapuolille ovat tärkeitä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsemiseksi. 

Lyhennetyt neuvotteluajat ovat ongelmallisia myös neuvotteluissa, joissa on useita henkilöstöryhmiä, joiden kanssa neuvotteluita käydään yhtä aikaa (työntekijät, toimihenkilöt, ylemmät toimihenkilöt). Osapuolten neuvotteluresurssit ja aikataulut henkilöstöryhmäkohtaisiin sekä yhtäaikaisiin neuvotteluihin ovat rajalliset. Lyhyemmät määräajat tarkoittavat, että myös irtisanomisaika alkaa nopeammin. Työnantajat säästävät palkkakuluissa ja työntekijät menettävät ansioitaan entistä nopeammin.  

Hallituksen esityksen vaikutustenarvioinnissa on esitetty, että neuvotteluajan lyhentyminen yli 50 työntekijän yrityksissä tarkoittaisi palkansaajalle keskimäärin 2 154 euron palkkatulojen menetystä. Tämän lisäksi keskimääräinen palkanmaksuajan lyhentyminen (eli neuvotteluajan muutos) olisi suurimmillaan 30 henkilötyöpäivää ja palkan pienentyminen olisi tällöin keskimäärin 4 309 euroa (HE 4.2.2.1. Vaikutukset palkansaajien asemaan). 

Soveltamisalan rajaaminen pudottaa YT-lain soveltamisen piiristä henkilöstöä ja yrityksiä

Hallituksen esitys pudottaa yli 191 000 työntekijää ja noin 6 400 yritystä ulos YT-lain yhteistoimintamenettelyistä 20—49 henkilöä työllistävissä työpaikoissa. Hallituksen esitys on myös ristiriitainen, koska se vähentää vuoropuhelua henkilöstön kanssa, juuri niistä asioista, jotka vaikuttavat yrityksen menestymiseen, henkilöstön oman kehittämistarpeiden ja tulevaisuudennäkymien osalta. Esitys siis heikentää yksipuolisesti tiedonsaantia ja vaikutusmahdollisuutta työelämässä työnantajien ja palkansaajien välillä. 

Yhteistoimintalaki turvaa henkilöstölle minimin tiedonsaannista ja kanssakäymisestä. Hyvissä yhtiöissä ja hyvillä työnantajilla tässä asiassa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia hoitaa yhteistoimintaa asiallisesti. Valiokunnan asiantuntijakuulemisissa on käynyt ilmi, että esimerkiksi ulkomaisomisteiset yritykset uskovat enemmän lakia kuin sopimusten velvoitteita. On perusteltua turvata lailla nimenomaan pienempien ja heikoimmin toimivien yritysten henkilöstön tiedonsaanti ja vaikutusmahdollisuudet, jotta he saavat yrityksen toiminnan aikana, ja erityisesti muutostilanteissa, riittävät tiedot yrityksen tilasta ja näkymistä. 

Tämä soveltamisrajan nosto on merkittävä heikennys alle 50 työntekijöiden yritysten osalta, koska nykyisessä laissa on pakottavia ja yksityiskohtaisia säännöksiä tietojen antamisesta, neuvottelujen sisällöstä ja määristä, jotka koskevat myös 20—49 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Jatkossa näistä kaikista asioista tulee erikseen luoda työpaikkakohtainen käytäntö, jonka sisältö määräytyy kuitenkin viime kädessä työnantajan päättämällä tavalla. 

Hallinnollinen taakka ja tasa-arvo

Hallinnollisen taakan keventäminen on ja on ollut julkilausuttu työnantajien ja hallituspuolueiden poliitikkojen väite, miksi yhteistoimintalakia pitää muuttaa. Sitä voi pitää verhouksena tavoitteelle yksiselitteiselle irtisanomisen helpottamiselle ja nopeuttamiselle.  

Yhteistoimintalain 8 § edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön edustajan on käytävä säännönmukaista vuoropuhelua seuraavista asioista: yrityksen tai yhteisön kehitysnäkymistä ja taloudellisesta tilanteesta, työpaikalla sovellettavista säännöistä, käytännöistä ja toimintaperiaatteista, työvoiman käyttötavoista sekä henkilöstön rakenteesta, henkilöstön osaamistarpeista ja osaamisen kehittämisestä sekä työhyvinvoinnin ylläpitämisestä ja edistämisestä siltä osin kuin asiaa ei käsitellä muun lainsäädännön nojalla.  

Tätä taustaa vasten onkin perusteltua kysyä, onko henkilökunnan kanssa käytävä yhteistoiminta hallinnollista taakkaa? Pitäisikö säännönmukaista vuoropuhelua katsoa ennemminkin mahdollisuutena kehittää yritystä yhdessä henkilökunnan kanssa. 

Hallinnollista taakasta ei voida päästä kokonaan irti, koska työnantajan on noudatettava työsopimuslain mukaisia kuulemis- ja selvitysvelvollisuuksia. Yhteistoimintalain 9 §:n mukaan työnantajan on osana jatkuvaa vuoropuhelua laadittava työyhteisön kehittämissuunnitelma.  

Esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja ikääntyvien työntekijöiden työkyvyn huomioon ottaminen osana kehittämissuunnitelmaa voivat edistää työssä jaksamista ja työhyvinvointia, mikä on sekä työnantajan että työntekijöiden etu.  

Tällä on yhteys myös tasa-arvon edistämiseen, samoin kuin ikääntyvien työntekijöiden työllistymisedellytysten ylläpitämiseen. Kehittämissuunnitelmalla on lisäksi tärkeä yhteys työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittämiseen, sillä suunnitelmaan kirjataan osaamista kehittävät ja ylläpitävät toimet. Jatkossa alle 50 työntekijän yrityksissä kehittämissuunnitelmaa ei tarvitsisi laatia, jolloin kehittämissuunnitelman positiiviset vaikutukset jäisivät toteutumatta. Lisäksi hallituksen esityksestä puuttuu kokonaan tasa-arvovaikutusten arviointi. 

Muutokset lisäävät soveltamisongelmia

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n arvion mukaan muutokset tekevät yhteistoimintalaista sekavan ja vaikeasti sovellettavan erityisesti 20—49 työntekijää työllistäville yrityksille. Esitys todennäköisesti lisää oikeustapauksia siitä, onko muutosneuvotteluiden asiat käyty riittävän perusteellisesti läpi. Tästä syystä työntekijäpuoli joutuu viemään asioita oikeuteen, sillä perusteella, ovatko neuvottelut olleet lain mukaan riittävät, onko kaikki taustatiedot olleet saatavilla ja onko vaikutusarviot ja vaihtoehdot tulleet riittävästi käsitellyksi. 

Esityksessä on niin sanottu kevennytetyn vuoropuhelun malli, jonka mukaan 20—49 hengen yrityksissä on luotava työpaikkakohtaiset käytännöt säännönmukaisesti käytävälle vuoropuhelulle. Se on sellaisenaan riittämätön, mutta edes vähimmäisvaatimusten toteuttamiseksi täysin välttämätön.  

Vuoropuhelun kohteet sekä toteutustavat on ehdotuksen mukaan määriteltävä yrityksessä tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla. Lisäksi esityksessä todetaan, että vuoropuhelu käydään henkilöstön edustajan kanssa ensisijaisesti ja, että vuoropuhelua koskevat käytännöt ja niissä tapahtuvat muutokset on kirjattava sekä niistä on tiedotettava henkilöstöä. Esitettyyn malliin sisältyy kuitenkin useita tulkinnanvaraisuuksia ja epävarmuuksia. Lakiehdotuksen perusteluissa on todettu, että työnantajalla on viime kädessä päätäntävalta vuoropuhelun toteutustapojen ja sen sisällön osalta.  

Kansainväliset velvoitteet

Yhteistoimintalaki on yksi työelämän peruslaeista, jota tulisi noudattaa kattavasti. Tätä tavoitetta tukee vahvasti myös EU-lainsäädäntö, johon yhteistoimintalaki hyvin keskeisesti perustuu. Työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, kuulemisen varmistamisen ja työmarkkinaosapuolten välisen vuoronpuhelun edistäminen ovat kiinteä osa EU:n perussopimuksia sekä yhteistoimintamenettelydirektiivin 2002/14/EY ja joukkovähentämisdirektiivin 98/59/EY keskeisiä tavoitteita. Jokainen EU:n jäsenvaltio on jo pelkästään EU jäsenyyden perusteella sitoutunut näihin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen kulloinkin kansallisella tasolla vallitsevasta poliittisesta agendasta riippumatta. 

Valiokunnan asiantuntijalausunnossa nostettiin esille, että esityksen vakavimmat puutteet EU:n lainsäädännön osalta liittyvät EU:n jäsenyysvelvoitteisiin ja näiden toteuttamiseen. Yhteistoimintalain muutoksessa on kysymys direktiivien kansallisesta täytäntöönpanosta. Nyt esitettävillä muutoksilla direktiivien täytäntöönpanoa käytetään suoraan perusteena työntekijöiden suojan yleisen tason heikentämiselle. Tämä on täysin vastoin perussopimusten sosiaalipolitiikan periaatteita ja yhteistoimintamenettelydirektiivin nimenomaista kieltoa, minkä vaikutuksia esityksessä ei ole edes pyritty arvioimaan. 

Lakialoite työntekijöiden hallintoedustuksesta

Hallituksen esityksen yhteydessä käsitellään lakialoite työntekijöiden hallintoedustuksesta. Lakialoitteen tarkoituksena on lisätä henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia osallistua yritysten hallintoon ja parantaa henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa yritysten kehitykseen. 

Ehdotus

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että lakiehdotus hylätään ja että lakialoitteeseen LA 25/2023 vp sisältyvä lakiehdotus hyväksytään
Helsingissä 3.4.2025
Lauri Lyly sd 
 
Niina Malm sd 
 
Piritta Rantanen sd 
 
Timo Suhonen sd 
 
Fatim Diarra vihr 
 
Jessi Jokelainen vas