Eduskunnan puhemiesneuvosto asetti perjantaina 1.4. koordinaatioryhmän, jonka tehtävä on varmistaa tiedonkulku eri toimijoiden välillä sinä aikana, kun eduskunta käsittelee turvallisuusympäristön muutoksia koskevaa selontekoa.
Koordinaatioryhmän puheenjohtajana toimii eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, ja siihen kuuluvat hänen lisäkseen molemmat varapuhemiehet sekä vaaleissa eduskuntaan valittujen puolueiden ja niiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat.
Valtioneuvosto valmistelee eduskunnalle ajankohtaisselontekoa, jossa arvioidaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen turvallisuus- ja toimintaympäristön muutosta ja sen seurauksia Suomelle Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.
Selonteko etenee normaalissa järjestyksessä valiokuntien kautta
"Kun selonteko tulee eduskuntaan, se etenee normaalissa järjestyksessä täysistunnon lähetekeskustelusta valiokuntiin ja takaisin täysistuntoon. Koordinaatioryhmän tarkoitus on varmistaa, että puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajilla on käytössään yhtäpitävät tiedot ja tilanneanalyysit. Ryhmä tarjoaa myös mahdollisuuden luottamuksellisille keskusteluille ja yhteydenpidolle valtioneuvoston ja tasavallan presidentin kanssa", Vanhanen luonnehtii.
Vanhasen mukaan vuoropuhelua tullaan käymään myös Ruotsiin vähintäänkin sisarpuolueiden välillä. Myös eduskunnan ulkoasianvaliokunta aikoo huhtikuussa vierailla Tukholmassa.
Vanhanen ennakoi, että selonteko tullaan lähettämään ulkoasiainvaliokuntaan mietintöä varten, ja että useat muut valiokunnat antavat siitä lausuntonsa.
Vanhanen korosti, ettei koordinaatioryhmä muodosta eduskunnan kantaa selontekoon. Eduskunnan kannanotosta päättää täysistunto valiokunnissa tehdyn työn ja ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta.
"Aloite ulko- ja turvallisuuspoliittisista ratkaisuista kuuluu perustuslain mukaan tasavallan presidentille ja valtioneuvostolle. Vuoropuhelu koordinaatioryhmän kanssa antaa muille valtioelimille tilaisuuden arvioida, mitkä ovat eri vaihtoehtojen menestymisen mahdollisuudet täällä eduskunnassa."
Selonteon aikataulu ei sido muita valtioelimiä
Vanhaselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, voivatko tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tehdä aloitteen Suomen Nato-jäsenyyden hakemisesta sillä aikaa, kun selonteko on eduskunnan käsittelyssä.
"Selonteko käsittelyaikataulu ei rajoita sitä, mitä tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tekevät, vaan he voivat selontekokäsittelyn aikanakin tehdä eduskunnalle myös uusia konkreettisia ehdotuksia. Mahdolliseen Nato-ratkaisuun tarvitaan kolmen valtioelimen yhtäpitävät päätökset ja viime kädessä eduskunta ratkaisee, lähteekö hakemus Suomesta vai ei", Vanhanen vastasi.
Koordinaatioryhmän jäsenet
Puheenjohtaja, puhemies Matti Vanhanen
1. varapuheenjohtaja, 1. varapuhemies Antti Rinne
2. varapuheenjohtaja, 2. varapuhemies Juho Eerola
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Antti Lindtman
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Ville Tavio
Kokoomuksen eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Kai Mykkänen
Keskustan eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Juha Pylväs
Vihreän eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Atte Harjanne
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Jussi Saramo
Ruotsalaisen eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Anders Adlercreutz
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Päivi Räsänen
Liike Nyt -eduskuntaryhmä, puheenjohtaja Harry Harkimo
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p., puheenjohtaja Sanna Marin
Perussuomalaiset r.p., puheenjohtaja Riikka Purra
Kansallinen Kokoomus r.p., puheenjohtaja Petteri Orpo
Suomen Keskusta r.p., puheenjohtaja Annika Saarikko
Vihreä liitto r.p., puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela
Vasemmistoliitto r.p., puheenjohtaja Li Andersson
Svenska folkpartiet i Finland r.p., puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson
Suomen Kristillisdemokraatit r.p., puheenjohtaja Sari Essayah
Katso verkkotallenne puhemiehen tiedotustilaisuudesta