Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tiedusteluvalvontavaliokunta: Nato-jäsenyys parantaa entisestään Suomen tiedusteluviranomaisten edellytyksiä huolehtia tehtävistään

Julkaistu 26.1.2023 11.50
Tiedusteluvalvontavaliokunnan kyltti

Tiedusteluvalvontavaliokunta: Nato-jäsenyys parantaa entisestään Suomen tiedusteluviranomaisten edellytyksiä huolehtia tehtävistään

​Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta antoi lausuntonsa Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä 26. tammikuuta. Lausunto (TiVL 1/2022) annettiin ulkoasiainvaliokunnalle, joka laatii esityksestä mietinnön.

Tiedusteluvalvontavaliokunta toteaa, että Suomen liittyessä Naton jäseneksi Suomen sotilas- ja siviilitiedustelu kytkeytyvät osaksi liittokunnan tiedusteluyhteisöä. Tiedusteluarvioissaan Nato käyttää jäsenvaltioiden tiedustelutietoa. Yhteistyö parantaa entisestään Suomen tiedusteluviranomaisten edellytyksiä huolehtia tehtävistään. 

Suomen tiedusteluviranomaisilla on annettavana Naton tiedusteluelimille ja liittokunnan jäsenmaille tarpeellista tiedustelutietoa. Valiokunnan mukaan näyttää siltä, että Suojelupoliisi voi voimassa olevan sääntelyn mukaan antaa henkilötietoja muiden valtioiden turvallisuus- ja tiedustelupalveluille, mutta ei Naton elimille. Sääntelyn selvittäminen on valiokunnan saaman selvityksen mukaan sisäministeriössä vireillä osana Natoon liittymisestä seuraavien lainsäädännön muutostarpeiden kokonaisvaltaisempaa arviointia.

 

Nato-yhteistyöllä merkittäviä henkilöstövaikutuksia

Suomen Nato-jäsenyydestä seuraavalla yhteistyöllä on kaiken kaikkiaan merkittäviä henkilöstövaikutuksia koko valtionhallinnossa. Hallituksen esityksessä todetaan vaativien asiantuntijatehtävien lisääntyvän, kun Suomi osallistuu Naton päätöksentekoon ja jäsenvaltioiden keskinäiseen yhteistyöhön kattavasti noin 400 komitean ja työryhmän sekä Naton virastojen kautta. Ulkoministeriön, puolustusministeriön ja Puolustusvoimien henkilöstö kattaa tästä yhteistyöstä merkittävän osan. 

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että Suomen Nato-jäsenyydestä seuraava yhteistyö edellyttää myös siviilitiedustelusta vastaavalta Suojelupoliisilta merkittäviä henkilöstöpanostuksia. Lisäksi on huolehdittava tiedusteluvalvontavaltuutetun toiminnon voimavarojen riittävyydestä. Tiedusteluvalvontavaltuutettu huolehtii tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnasta Suomessa.

Natoon liittyminen lisää turvallisuusluokitellun tiedon määrää Suomessa. Valiokunta kiinnittääkin huomiota myös tieto- ja tilaturvallisuudesta huolehtimiseksi vaadittavien toimenpiteiden resurssointiin.​


Lue tiedusteluvalvontavaliokunnan lausunto (TiVL 1/2022 vp) eduskunnan verkkopalvelussa.

Lue lisää Natoon liittymistä koskevan hallituksen esityksen eduskuntakäsittelystä.

Lue lisää kevään selontekokäsittelyistä.

Aihealueet
Tiedusteluvalvontavaliokunta; Kansainväliset asiat