Hallituksen esitys (HE 177/2024 vp) koulumatkatukilaista rajaa koulumatkatuen koskemaan vain maksuttomaan koulutukseen oikeutettuja opiskelijoita. Myönteistä on, että koulumatkatuki säilytetään kaikilla oppivelvollisuuden piirissä olevilla opiskelijoilla. Tuen lakkauttaminen kuitenkin lisää riskiä, että muiden kuin maksuttomaan koulutukseen osallistuvien opiskelijoiden yhdenvertaisuus ja mahdollisuus opiskella heikkenevät. Koulutuksen saavutettavuus heikkenee erityisesti alueilla, joilla ihmisten koulutustaso on jo nyt keskimäärin matalampi.
Hallitus hakee esityksellään kahdeksan miljoonan euron säästöjä. Tavoiteltu nettosäästö on pieni suhteessa esityksestä arvioituihin vaikutuksiin sekä eriarvoistumisen riskeihin ja niistä seuraaviin kustannuksiin.
Esitys koskee noin 12 000 opiskelijaa, joista suurin osa on ammatillisen koulutuksen piirissä. Opiskelijoiden joukkoliikennelippujen alennusten takia esitys heikentäisi joukkoliikenteen ulkopuolella asuvien opiskelijoiden taloudellista asemaa. Maaseudulla koulutuksen saatavuus ja tarjonta ovat jo entuudestaan kaupunkiseutuja heikompia. Puuttuvat tai heikot joukkoliikenneyhteydet pakottavat haja-asutusalueiden opiskelijat järjestämään koulukyydityksen itse, eli käyttämään koulumatkoilla pääsääntöisesti omaa autoaan. Tukea on saanut korkeintaan 100 kilometrin yhdensuuntaiseen koulumatkaan, eli tukioikeus ei ole ollut tälläkään hetkellä rajaton.
Koulumatkatuen poistaminen on Orpon ja Purran hallituksen uusin heikennys, joka kohdistuu aikuisiin alanvaihtajiin. Alanvaihtomahdollisuuksia ovat jo ennestään heikentäneet hallituksen viime vuonna tekemät päätökset aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesta.
Hallituksen leikkaus koulumatkatukiin kohdistuu erityisesti ammatillisen koulutuksen opiskelijoihin. Ammatillinen koulutus on käytännönläheistä ja siihen sisältyy pakollista läsnäolo-opetusta, mikä edellyttää matkustamista oppilaitokseen. Hallitus kohdistaa ammatilliseen koulutukseen myös erittäin mittavat 120 miljoonan euron sopeutustoimet, jotka hallituksen mukaan on tarkoitus kohdistaa juuri samoihin oppivelvollisuuden ulkopuolisiin aikuisiin opiskelijoihin ja rajata nuorten oppivelvollisuuden piirissä olevien opiskelijoiden opetus säästöjen ulkopuolelle. Koulutuksen järjestäjät ovat tosin todenneet, että säästöjä ei ole mahdollista rajata koskemaan vain aikuisten ammatillista koulutusta.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset tulevat harventamaan oppilaitosverkkoa ja koulutusaloja sekä pidentämään välimatkoja ja heikentämään koulutuksen saavutettavuutta. On huomioitava, etteivät kaikki koulumatkatuen piiristä poistuvat pysty muuttamaan lähemmäs opiskelupaikkakuntaa.
Hallituksen päätökset koulumatkatuen ja aikuiskoulutustuen poistosta sekä ammatillisen koulutuksen leikkauksista koskevat samoja opiskelijoita, jotka ovat kouluttautumassa uudelle alalle esimerkiksi pitkän ansiotyöstä poissaolon jälkeen tai terveydellisten syiden vuoksi tai ovat hakemassa uralleen uutta nousua tai lisämotivaatiota työn tekemiseen sekä haluavat huolehtia osaamisensa kehittämisestä työelämän muuttuessa.
Orpon hallitus on samaan aikaan toteuttamassa kuntien valtionosuuksien leikkaukset, indeksijäädytykset, opiskelijoiden siirtämistä yleisestä asumistuesta opiskelijoiden asumislisän piiriin ja valmistelemassa opintotuen kokonaisuudistusta sekä muita opiskelijoiden toimeentuloon vaikuttavia muutoksia. Näitä kaikkia toimenpiteitä tulee arvioida kokonaisuutena ja selvittää niiden yhteisvaikutukset aikuisten mahdollisuuksiin opiskella.
Kouluttautumisen, jatkuvan oppimisen ja alan vaihtamismahdollisuuksien heikentäminen syövät inhimillistä pääomaa, joka on kilpailuvalttimme ja talouskasvumme sekä hyvinvointivaltiomme ylläpidon edellytys. Ellemme pidä huolta osaamispääomastamme, inhimillinen pääomamme kääntyy laskuun Suomen Pankin mukaan jo 2040-luvulla.