Viimeksi julkaistu 3.1.2025 10.57

Täysistunnon puheenvuoro PTK 16/2023 vp Täysistunto Keskiviikko 21.6.2023 klo 12.40—22.00

5. Valtioneuvoston tiedonanto: Vahva ja välittävä Suomi Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023

Valtioneuvoston tiedonantoVNT 1/2023 vp
14.26 
Li Andersson vas 
(ryhmäpuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! "En pian valmistuvana varhaiskasvatuksen opettajana ja yksinhuoltajana kerta kaikkiaan pärjää ilman asumistukea, kun kotona asuu yksi opiskeleva lapsi ja kaksi alaikäistä. Jos asumistukea leikataan, en oikeasti tiedä, missä voimme asua ja miten elää. Näillä toimilla minua vahvasti karkotetaan työskentelemään ja asumaan muualla kuin pääkaupunkiseudulla, ei vaan ole varaa enää työskennellä täällä."  

"Minulla on neljä lasta, asun vuokralla melko ahtaasti ja saan asumistukea. [Keskeltä: Tervetuloa maalle!] Teen keikkatöitä noin 1 500 euron edestä ja lapsikorotuksien kanssa olen ollut vielä oikeutettu pieneen työmarkkinatukeen. Suojaosat ovat tuoneet minulle tilanteen, jossa pärjään vielä jotenkin. En tiedä, miten tulen tulevaisuudessa pärjäämään." 

Arvoisa pääministeri Orpo, nämä ovat vain muutamia esimerkkejä niistä monista viesteistä, joita olen vasemmistoliiton puheenjohtajana saanut hallitusohjelmanne julkistamisen jälkeen. Suomi on nyt saamassa historiansa oikeistolaisimman hallituksen, jonka ohjelman punaisena lankana on pienituloisten ja työntekijöiden kurjistaminen. Osasimme kyllä odottaa kokoomuksen vahvaa kädenjälkeä, mutta emme sitä, että sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset olisivat näin rajuja ja näin raadollisia. 

Riikka Purra, te sanoitte vielä vaalien alla, ettei perussuomalaisille käy pienituloisilta leikkaaminen. Nyt naamiot on riisuttu. Tämä ohjelma osoittaa, miten perussuomalaisille tärkeintä on ulkomaalaisten aseman heikentäminen. Se on teille tärkeämpää kuin se, miten käy suomalaisten pienituloisten, suomalaisten työntekijöiden tai suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon. 

Kaikista eniten leikkauksista kärsivät sairaat, työttömät sekä matalapalkka-aloilla työskentelevät eli pienituloiset duunarit. Väitteenne siitä, että leikkaukset eivät kohdistuisi kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleviin, eivät pidä lainkaan paikkaansa. 

Tällaiset löysät puheet ovat loukkaavia kaikkia niitä kohtaan, joihin nämä leikkaukset väistämättä osuvat. Toivon, että lopetatte tällaiset heitot ja miettisitte, mitä te sanotte esimerkiksi sille työttömyysturvaa saavalle osatyökykyiselle, jonka tukia tulette leikkaamaan, lääkkeiden hintoja nostamaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja korottamaan. [Ben Zyskowiczin välihuuto] 

Olette leikkaamassa jopa toimeentulotukea, jonka saaminen edellyttää, että muita tuloja tai varallisuutta ei ole. Jopa Juha Sipilän hallitus jätti toimeentulotuen rauhaan, koska he ymmärsivät sen luonteen kaikkein köyhimpien ihmisten viimesijaisena etuutena. Mistä te ajattelette toimeentulotuen varassa elävien hankkivan rahaa kaavailemaanne omavastuuosuuteen? Onko teillä selkärankaa vastata heille tässä ja nyt? 

Kaikista haavoittuvimpien ihmisten lisäksi matalasti palkatut työntekijät ovat ryhmä, johon leikkaukset tulevat iskemään todella kovaa. Puhumme lastenhoitajista, sairaanhoitajista, myyjistä, laitoshuoltajista ja opiskelijoista, joiden toimeentulo on riippuvaista asumistuesta. 

Asumistukileikkaukset sekä suojaosien ja lapsikorotusten poisto kohdistuvat erityisen rankasti yksinhuoltajiin. On laskettu, että osa-aikatyötä tekevä, vuokralla asuva kahden lapsen yksinhuoltaja voi leikkausten myötä menettää jopa yli 600 euroa kuukausituloistaan. 

Te olette päättäneet tehdä sosiaaliturvaleikkauksia sieltä sun täältä yhteisvaikutuksiin katsomatta. Edellä kuvaamani heikennykset eivät tee sosiaaliturvasta kannustavampaa, päinvastoin: ne tekevät lyhytaikaisten töiden vastaanottamisesta vaikeampaa, ja niistä jää jatkossa käteen vähemmän rahaa. Hallitukselle näyttääkin olevan tärkeämpää potkia työttömiä päähän kuin aidosti edistää työllisyyttä. [Ben Zyskowicz: Tuo ei ole totta!]  

Arvoisa puhemies! Minä en halua elää vain vahvoista välittävässä Suomessa. Hallituksen politiikka tulee eriarvoistamaan suomalaista yhteiskuntaa rajusti, ja se näkyy myös työmarkkinapolitiikassa. Työehtoja ja työsuhdeturvaa heikennetään laajasti, mutta ohjelmassa ei ole mitään toimia, joilla työnantajan velvollisuuksia lisättäisiin ja työntekijän muutosturvaa tai sosiaaliturvaa vastaavasti parannettaisiin. 

On arvioitu, että näiden muutosten myötä työntekijän asema tulisi olemaan Suomessa monessa suhteessa Pohjoismaiden heikoin. Siirrymme siis pohjoismaisesta mallista kohti Pohjoismaiden pohjamutia. 

Irtisanomissuojaa heikennetään merkittävästi, lakko-oikeutta rajoitetaan jopa yksittäiseen työntekijään kohdistuvalla sakolla. [Ben Zyskowicz: Jos syyllistyy laittomuuksiin!] Kun ensimmäinen sairauspoissaolopäivä säädetään jatkossa palkattomaksi, joutuvat monet sairaana töihin. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri totesikin, että jatkossa esimerkiksi lievässä mahataudissa olisi perusteltua tulla työpaikalle. 

Aiemmin Suomessa on pyritty yhteensovittamaan työnantajan ja työntekijöiden intressit tasapainoisella tavalla. Nyt yksipuoliset työntekijän aseman heikennykset luovat suomalaiseen työelämään amerikkalaista pelon ja epävarmuuden ilmapiiriä. [Oikealta: Höpö höpö!] 

Arvoisa puhemies! Tämän maan tulevaisuuden ja talouden kannalta tärkeimmät tehtävät tällä alkavalla hallituskaudella ovat osaajapulaan vastaaminen sekä vihreässä, tai puhtaassa, siirtymisessä onnistuminen. Meillä ei ole varaa siihen, että hallitus sössii vihreän siirtymän, eikä ihmiskunnalla ole puolestaan varaa siihen, että sössimme ilmastokriisiin vastaamisen. [Timo Heinosen välihuuto] 

Aloittavan hallituksen ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta puuttuu konkretia ja kunnianhimo. Ympäristönsuojelun rahoitus uhkaa laskea yli kolmanneksella, ja hiilinieluja vahvistavat toimet loistavat poissaolollaan. 

On myös osaajapulaan vastaamisen kannalta järjetöntä, että hallitus tässä tilanteessa haluaa lakkauttaa osaamisen päivittämistä tukevan aikuiskoulutustuen, jota ei edes rahoiteta valtion kassasta. Vielä keväällä kokoomuksen Kai Mykkänen puolusti tätä tukea, ja syystä. 

Maahanmuuton kiristykset uhkaavat myös romuttaa Suomen houkuttelevuutta maana, jossa tehdä töitä, opiskella tai perustaa perhe. Tämän lisäksi kiristykset uhkaavat myös lisätä vailla voimassa olevaa oleskelulupaa olevien ihmisten määrää. Näillä muutoksilla perussuomalaiset ovat siis itse luomassa ja pahentamassa sitä ongelmaa, josta ovat huolissaan. [Oikealta: Huh huh, ihan skeidaa!] 

Skärpningar i kraven för medborgarskap, strängare villkor för uppehållstillstånd och en mängd nya begränsningar av asyllagstiftningen talar alla sitt tydliga språk om vilken den här nya regeringens linje är: ”Ni är inte välkomna här”. Regeringsperioden har knappt börjat, och utländska experter som arbetar här har redan hunnit hålla en första demonstration för att protestera mot er politik. Det lär inte bli den enda. 

Lopuksi, arvoisa puhemies: Se, miten valtiontaloutta tasapainotetaan, on arvovalinta. Hallituspohjasta riippumatta kaikki puolueet ovat sitoutuneita tasapainottamaan julkista taloutta, mutta erimielisyys koskee keinoja. 

Te olette valinneet laittaa sairaat, työttömät, opiskelijat ja pienituloiset työntekijät maksamaan samalla, kun rikkaat saavat uusia veroetuja. Te olette valinneet leikata asumistuesta samalla, kun laitatte sata miljoonaa bensa-alennukseen, ja te olette valinneet leikata julkista terveydenhuoltoa samalla, kun siirrätte satoja miljoonia yksityisille terveysjäteille. Te olette valinneet, että on tärkeämpää potkia ulkomaalaisia kuin pitää huolta Suomen työntekijöiden oikeuksista. Te olette arvovalintanne tehneet. Me vasemmistoliitossa olisimme valinneet toisin. [Jani Mäkelä: Miten?]  

Ohjelmassanne hyvin toimeentulevia ja yhteiskunnassa hyvin pärjääviä ei osallisteta valtiontalouden tasapainottamiseen ollenkaan. Yli 100 000 euroa tienaavia suomalaisia palkitaan solidaarisuusveron ylärajan nostolla, ja sijoittajien veroedut paranevat. Ainoatakaan toimea rikkaiden verosuunnittelun tai verovälttelyn hillitsemiseksi ei ohjelmasta löydy — ei edes valtiovarainministeriön esittämää osinkoverotuksen tilkitsemistä. [Ben Zyskowiczin välihuuto] 

Hallituksen politiikassa ei olekaan kyse julkisen talouden tasapainosta, vaan rikkaiden ja köyhien välisestä tulonjaosta. Se ajaa meitä kohti syvää yhteiskunnallista muutosta, jossa yhdessä sopiminen ja huolenpito korvataan epävarmuudella ja vahvemman oikeudella. Siksi esitän hallitukselle epäluottamuslauseen: 

”Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa esitettyjen yhteiskunnallista eriarvoisuutta lisäävien ja työntekijöiden oikeuksia heikentävien kirjausten vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.” 

Puhemies Jussi Halla-aho
:

Kiitoksia. — Svenska riksdagsgruppen, ledamot Andersson, Otto, varsågod.