Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Som regel hör utskotten ett flertal sakkunniga. En företrädare för det behöriga ministeriet redogör för ärendet och övriga sakkunniga kan koncentrera sig på att lägga fram och motivera sina egna ståndpunkter.
I kallelsen ingår närmare anvisningar för hur man anmäler sig och kommer till utfrågningen och eventuellt en del annan information för respektive ärenden och utskott. Utskotten kan också ordna utfrågningar på distans via Teams. Utskottet skickar kallelsen och länken till Teams-mötet med e-post i god tid före utfrågningen. I kallelsen nämns en kontaktperson som står till tjänst med ytterligare information.
Notera om kallelsen gäller ett så kallat betänkandeutskott eller ett utlåtandeutskott som lämnar utlåtande om ärendet till betänkandeutskottet med avseende på sitt ansvarsområde. Om utfrågningen sker i ett utlåtandeutskott bör de sakkunniga koncentrera sig på frågor som hänför sig till utskottets sakområden.
Lämna helst sakkunnigyttrandet skriftligt och sänd det på förhand till den e-postadress som uppges i kallelsen. Då kan yttrandet delas ut till ledamöterna i utskottet på förhand. Oberoende av om själva utskottssammanträdet ordnas på plats eller på distans är det då lätt att hänvisa till det skriftliga yttrandet och muntligt i korta drag (ca 5–10 min.) redogöra för de viktigaste punkterna. Extra viktigt är det att lägga fram ändringsförslag inklusive motivering i skriftlig form. När de sakkunniga hållit sitt inlägg ställer ledamöterna frågor och de sakkunniga kan dessutom kommentera varandras yttranden. Om utskottet begär en kompletterande utredning kan uppgifterna lämnas skriftligt efter utfrågningen.
Det går bra att använda audiovisuell utrustning. Sänd helst också det material som kommer att presenteras på förhand till den e-postadress som uppges i kallelsen. Om utfrågningen ordnas på distans presenterar det sakkunniga materialet från sin dator för deltagarna. Utskottsassistenten hjälper till med de praktiska arrangemangen vid utfrågningen.
Vid sammanträdena avhandlar utskotten vanligen många olika ärenden. Så långt det är möjligt anpassas tiderna för utfrågningen av de sakkunniga efter den beräknade tiden för behandlingen av respektive ärenden. Det är dock bäst att vara beredd på att vissa frågor drar ut på tiden.
De sakkunniga får ersättning för resekostnader och dagtraktamente enligt statens resestadga förutsatt att kostnaderna inte ersätts på något annat sätt. Resekostnaderna ersätts enligt taxan för allmänna färdmedel. Resefakturan ska innehålla uppgifter om när resan började, resrutten och när resan avslutades. Bifoga kvitton i original. Kilometerersättning för användning av egen bil betalas ut bara när det inte finns allmänna kommunikationer eller det tidsmässigt är extra komplicerat att anlita allmänna färdmedel. Om ni använder egen bil i andra situationer ges ersättningen ut enligt taxan för det billigaste allmänna färdmedlet. Ingen ersättning ges ut för förlorad inkomst. Lämna in ansökan till avdelningssekreteraren i utskottet.
Riksdagen ersätter inkvarteringskostnader bara om utfrågningen till exempel är så tidigt på förmiddagen att tur- och returresan inte kan göras på en och samma dag. Avtala i förväg om ersättning för inkvarteringskostnader med det aktuella utskottet.
En sakkunnig som hörs i ett utskott betalas ett arvode för sitt utlåtande enligt faktura. Arvode kan också betalas för ett skriftligt utlåtande ett utskott bett om. Gällande arvoden finns i faktureringsanvisningen för sakkunnigarvoden.
Inget arvode betalas åt tjänstemän som hörs som sakkunniga å tjänstens vägnar. Detsamma gäller sakkunniga som representerar någon organisation eller liknande sammanslutning.
Utfrågningar av sakkunniga i utskotten