Hankkeen tausta
Euroopan unionin tavoitteena on lisätä naisten osallistumista työmarkkinoille. Näin voidaan edistää talouskasvua Euroopassa, parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä ja vastata Euroopan väestökehitykseen liittyviin haasteisiin. Kun naisten osuutta johtokunnissa kasvatetaan ja osallistumista talouselämän päätöksentekoon tuetaan, sen odotetaan heijastuvan myönteisesti naisten työllisyyteen kyseisissä yhtiöissä ja koko taloudessa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi
(EU) 2022/2381, joka koskee pörssiyhtiöiden hallintoelinten jäsenten sukupuolijakauman tasapainottamista ja siihen liittyviä toimenpiteitä, tuli voimaan 27.12.2022. Direktiivi on määräaikainen, ja sen voimassaolo päättyy 31.12.2038. Jäsenvaltioiden täytyy antaa direktiivin edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään 28.12.2024.
Oikeusministeriössä valmistellaan lainmuutoksia direktiivin voimaansaattamiseksi. Sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseksi valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (jäljempänä VN-TEAS) hankkeena tehtiin selvitys syistä, jotka ovat sukupuolten tasapuolisen edustuksen ja erityisesti naisten ylimpään johtoon rekrytoinnin esteenä.
Listayhtiöiden hallitus- ja johtoryhmätehtävät – naisten urakehityksen haasteet -selvitys julkaistiin 16.2.2023. Selvityksen lisäksi oikeusministeriössä laadittiin muistio direktiivin pääasiallisesta sisällöstä ja täytäntöönpanon vaihtoehdoista. Selvityksestä järjestettiin avoin lausuntokierros Lausuntopalvelussa 8.3.–19.4.2023. Oikeusministeriö julkaisi saadusta lausuntopalautteesta lausuntotiivistelmän:
Selvitys naisten urakehityksen haasteista listayhtiöiden hallitus- ja johtoryhmätehtävissä ja sukupuolten tasa-arvoisesta edustuksesta pörssiyhtiöiden hallituksissa annetun direktiivin täytäntöönpano : lausuntotiivistelmä. VN-TEAS-selvityksen ja siitä saadun lausuntopalautteen pohjalta oikeusministeriö valmisteli hallituksen esitysluonnoksen direktiivin täytäntöönpanon vaihtoehdoista. Hallituksen esitysluonnos oli lausuntokierroksella 18.12.2023–1.2.2024.
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan muutettavaksi osakeyhtiölakia, osuuskuntalakia ja kauppakamarilakia. Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että aliedustetun sukupuolen edustajia on oltava vähintään 40 prosenttia hallituksen jäsenten hallituspaikoista. Esityksessä ehdotetaan, että soveltamisalassa pidättäydytään direktiivin mukaisessa soveltamisalassa niin, että kansallinen soveltamisala vastaa nykyistä lainsäädäntökäytäntöä. Osakeyhtiölakiin ja osuuskuntalakiin ehdotetaan säädettäväksi direktiivin mukaiset raja-arvot kiintiötavoitteiden soveltamiseen. Lisäksi esityksessä ehdotetaan, että Keskuskauppakamari toimisi direktiivissä tarkoitettuna sukupuolten tasa-arvoista edustusta edistävänä toimielimenä.
Esityksen mukaan monipuolisempi sukupuolijakauma yhtiöiden johdossa tuo yhtiöille useita myönteisiä vaikutuksia. Naisten suurempi osuus voi ensinnäkin tehostaa riskienhallintaa ja parantaa johtamista. Tutkimuksissa on havaittu, että monimuotoinen yhtiön hallitus noudattaa usein vähemmän riskialtista finanssipolitiikkaa kuin homogeeninen hallitus. Tutkimuksissa on todettu myös, että monimuotoiset yhtiöt toimivat vähemmän todennäköisesti vilpillisesti tai laittomasti kuin homogeeniset yhtiöt.
Naisten määrää koskeva kiintiö voi myös parantaa yritysten suorituskykyä ja sen myötä kannattavuutta. Sijoittajien näkökulmasta ehdotettu sääntely voisi edistää hallitusten valinnan läpinäkyvyyttä, jonka myötä sijoittajat voivat parantaa mahdollisuuksiaan toimia aktiivisesti. Tutkimuksissa on myös havaittu, että monimuotoisuus voi vaikuttaa välillisesti yhtiön tulokseen: kun hallituksessa on naisia, on todennäköisempää, että yhtiössä kiinnitetään erityistä huomiota eettisiin ja vastuuasioihin.