Vanhoja valtiopäiväasiakirjoja.​​Säätyvaltiopäiväasiakirjoja voi käyttää painettuina tai digitaalisina. 

​​​Arkisto lisäsi avoimuutta ja saavutettavuutta

​Arkisto saattoi päätökseen vuosia jatkuneen mittavan hankkeen, jossa digitalisoidaan eduskunnan kanslian hallinnollisten asioiden käsittely. Digitalisointi toisaalta sujuvoittaa kanslian sisäisiä prosesseja ja antaa myös aivan uudet mahdollisuudet tehdä ratkaisuja, jotka lisävät eduskunnassa tehtävien päätösten avoimuutta. Avoimen demokratian kannalta kyseessä on merkittävä edistysaskel.

Monen työntekijän arki muuttui uudistuksen myötä, kun kaikista päätösprosesseihin osallistuvista virkahenkilöstä tuli sähköisen asianhallinnan toimijoita. Kansalaisen kannalta keskeisintä on hallinnon läpinäkyvyyden lisääntyminen. Kansalaiselle tarjoutuu nyt aivan uudenlaisia mahdollisuuksia saada tietoa eduskunnassa tehtävistä päätöksistä esimerkiksi hankintojen osalta. Lisäksi sähköinen asiankäsittely mahdollistaa siirtymisen sähköiseen pitkäaikaisarkistointiin järjestelmässä olevien tietojen osalta. Asiankäsittelyjärjestelmä avaa myös mahdollisuuksia integraatioihin muihin järjestelmiin.

Tutkijayhteisön pitkään toivoma säätyvaltiopäivien 1863–1906 valtiopäiväasiakirjojen digitointihanke valmistui. Digitoidut asiakirjat koostuvat neljän säädyn pöytäkirjoista ja asiakirjoista, mm. säädyille saapuneista keisarillisen majesteetin armollisista esityksistä, säätyjen alamaisista esityksistä ja anomuksista sekä säätyjen vastauksista ja kirjelmistä. Asiakirjasarjaan kuuluu sekä suomen- että ruotsinkielisiä osia. Digitoituja aineistoja voi tiedustella Eduskunnan kirjastosta.


​​Kirjaston ja arkiston vuosi 2022 -tietopaketti​ | Arkisto lisäsi a​voimuutta ja saavutettavuutta​ | Kirjaston ainutlaatuinen kokoelma taas kaikkien tiedontarvitsijoiden käytössä​ | Sisältöjä ja asiantuntemusta kansalaisten hyväksi​ | Kirjasto ja arkisto 150 vuotta!​​​​​​