Naiset ehdokkaina
Suomessa oli vuosina 1907–1954 käytössä listavaalimenetelmä. Äänestäjä ei äänestänyt yksittäistä ehdokasta vaan ainoastaan puoluetta. Puolue oli ennen vaaleja asettanut ehdokkaat listalleen tiettyyn järjestykseen, esimerkiksi oman jäsenäänestyksensä tuloksen perusteella. Vaalien tulosta laskettaessa ehdokkaat tulevat valituiksi listalta siinä järjestyksessä kuin heidät on listalle asetettu.
Vuodesta 1955 lukien on Suomessa ollut käytössä nykyisenlaisen henkilövaalin ja puoluevaalin yhdistelmä. Äänestäjä äänestää yhtä ehdokasta ja koska ehdokas on useimmiten jonkin puolueen ehdokas, hän äänestää samalla myös puoluetta.
Tilastollinen päätoimisto ei tilastoinut naisehdokkaiden määrää vuosien 1907–1919 vaaleissa. Vuosien 1922–1936 vaaleissa naisten osuus ehdokkaista oli enimmillään vuonna 1927, jolloin naisehdokkaiden osuus oli 8,3 %. Vaalitilastoissa naisten alhainen osuus ehdokkaista nostettiin jatkuvasti esiin, sillä naisten osuus äänioikeutetuista oli miehiä suurempi. Esimerkiksi vuoden 1936 vaaleissa äänioikeutettua 1000 miestä kohden oli 1072 äänioikeutettua naista.
Ennen sotia vältettiin asettamasta vaalilistoille useita naisehdokkaita, jotta edes yksi nainen tulisi valituksi. Toisaalta naisehdokkaista oli lähes pula – naisen paikka oli edelleen kotona. Lähes normina kuitenkin oli, että jokaista vaalipiiriä kohti oli vähintään yksi naisehdokas.
Sotien jälkeen naisten osuus ehdokkaista alkoi kasvaa. Silti naisten osuus ehdokkaista ei vieläkään vastaa naisten osuutta äänioikeutetuista. Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa valituista kansanedustajista oli naisia 46,0 %, mikä on 3,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin naisten osuus ehdokkaista. Äänioikeutetuista naisia on enemmistö, eli 51,8 % kaikista äänioikeutetuista ja 51,3 % Suomessa asuvista.
Naisten osuus ehdokkaista 1922–2023